nazaj naprej

ločitvena črta Takt ločitvena črta ŠOLA ( Teorija 1 / Teorija 2 / Kitara )


Vse to nakladanje o dobah, nima nobenega smisla, če ne omenimo metruma. Ritem, takt, čas... to so pojmi s katerimi se ubada metrum - jih meri in ureja.
Ena od stvari, ki delajo glasbo še posebej zanimivo, lepo in raznoliko so različni ritmi. Povdarjeni in nepovdarjeni deli pa so tisti, ki jih tvorijo. Govorimo o metrumu in o težkih in lahkih dobah. Skupina dveh, treh, štirih... takih delov se imenuje takt. Takt je najmanjša glasbena enota.
 
 
Tisti deli, ki tvorijo takt so sicer težke in lahke dobe, toda v praksi so to le vrednosti trajanja not. Poglejmo si primer:
 
13 tri polovice
Recimo, da imamo trodelni takt, v katerem polovinke predstavljajo po en del. Vrsto takta si predstavljamo kot ulomek teh dveh vrednosti. Za tale takt bi torej rekli, da je tri polovinski. (3/2) To pa je lastnost, ki jo moramo nujno zapisati v notni sistem. Zapišemo jo kot ulomek takoj za  ključem, in pred notami (pravzaprav takti) za katere velja.
 
Omenjeni takt traja tri polovinke, ki so torej njegovi trije deli.
Oglej/poslušaj si najprej tale primer na levi ... Za boljši občutek pa še malo potapkaj z roko po mizi. Če imaš metronom ga sproži; in zdaj enakomerno tapkaj, tako kot tolče metronom, po tri udarce - s tem da je prvi vedno močnejši (povdarjen/težak).
... in to je slavni metrum...
 
 13 44-45
Kot deli takta se ponavadi pojavljajo polovinke, četrtinke in osminke; redkeje celinke in šestnajstinke. Ostale daljše, kot tudi krajše enote pa sploh ne. Najpogostejše pa so seveda četrtinke.
Ko na začetku; za ključem v obliki ulomka zapišemo takt, to velja za vse takte ki sledijo zapisu. Ne se preveč čuditi, če nekje sredi not zagledate še kak "ulomek", pomeni da se tam takt (ritem) zamenja; še več - ponavadi se v takih primerih takt zamenja večkrat. Na to se lahko kar pripravimo, če že na začetku vidimo oznake za več taktov.
Tile takti z dvemi ali tremi takti se uvrščajo med preproste takte. Imamo pa seveda tudi take bolj kompleksne in zahtevnejše takte, a najprej naštejmo osnovne:
  13 ostali
Tehle ulomkov, ki definirajo takt se spominjam še iz glasbenega pouka v osnovni šoli. Nikoli mi ni šlo v glavo kako je lahko 3/4 (tri četrtine) cel takt. Ker je pač v matematiki ulomek "cel" le tedaj če sta števec in imenovalec enaki števili. Nikoli ne bom odpustil, tistim ki so si zmislili ta standard, saj so me zavajali toliko let...
nazaj naprej

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

      Znani pravijo o nas:

Mi2

V času našega mladostnega spoznavanja z rokenrolom bi nekaj takšnega, kot je trzalica.com, pomenilo nepredstavljiv luksuz, predvsem pa dosti več pravilno razumljenih verzov in slišanih akordov. Zato danes svojim mlajšim kolegom kar malce zavidamo, a še v večji meri privoščimo.

Mi2