nazaj naprej

ločitvena črta Tablature ločitvena črta ŠOLA ( Teorija 1 / Teorija 2 / Kitara )


Tablature ali včasih tudi tabulature, so nekaj takega kot za kitaro posebej prirejene note. Tablature ne definirajo trajanje tona, kar je seveda pomankljivost tovrstnega zapisa glasbe; zato se obvezno uporabljajo skupaj z notami, ali pa vsaj z posnetkom (mp3). Največja prednost pa je intuitivnost in enostavnost, ki omogoča branje tudi brez kakega posebnega predznanja.

tab tab1


Tako kot imajo note svojo črtovje, ga imajo tudi tablature. Sestavlja ga šest vodoravnih črt, ki predstavljajo šest strun na kitari. Namesto ključa stoji na začetku oznaka TAB.

tab tab2

 
Uglasitev kitare je ena od tistih zadev, ki jih pogosto pozabimo pri pisanju tablatur. Če je uglasitev standardna, potem ne zapišemo nič, če pa je nestandardna potem pred vsako črto zapišemo ton, na katerega je uglašena.
Oznake za tempo in takt se piše samo na notno črtovje, saj jih niti nima smisla ponavljati.

tab tab3
 
Kot smo že omenili, tablature ne določajo dolžine, oziroma trajanje tona; so pa zato toliko bolj čitljive, ko je treba razbrati višino tona. V tablaturno črtovje vpisujemo številke, ki predstavljajo prečke (pragove) na vratu kitare.  

Noto G ki je tukaj narisana smo spoznali že v tretji lekciji, in že od lekcije o vseh notah na kitari dalje vemo, da ta ton lahko odigramo na več načinov:
  • na A5 struni na 10. polju
  • na D4 struni na 5. polju
  • na G3 prazni struni

Tale tablatura pa nam jasno pokaže, da je treba odigrati peti prag četrte žice - iz note pa lahko dodatno razberemo še trajanje tona - eno celinko.

 

Še en primer, tokrat tak, ki se tudi sliši:

Zadeva je čisto enostavna. Zakaj pravzaprav potrebujemo tablature? Na tabeli vseh not na kitari smo videli da se en in isti ton lahko zaigra na več načinov. Tablature poskrbijo da se ton zaigra natanko tam in tako kot si je to zamislil avtor; pa tudi sicer so povsem prilagojene specifiki kitare.
Pravzaprav je trajanje zavestno žrtvovano, saj se nekako predpostavlja, da tisti, ki so mu tablature namenjene glasbo že pozna, in torej potrebuje samo še branje strun in prečk.
Branje tablatur je lahko veliko hitrejše kot branje not, toda pravi smisel dobi šele ko obvladamo oboje; zato not nikakor ne smemo zapostavljati. Kaj prehitro se utegne zgoditi da ne vemo več kje je kaka nota...
nazaj naprej

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

      Znani pravijo o nas:

Flirrt (Flirt)

Pesem, ki jo napišem je od tistega trenutka, ko gre v ''veter'' in med poslušalce, nič več moja. Ampak je od vseh. Malce je od punc, malce od fantov. Malce pa je tudi od trzalica.com, ki enako kot glasbeniki dela nekaj dobrega za vse, ki imajo radi glasbo.

Rok Lunaček , Flirrt