O.S.T.


Datum: 05.09.2001

O.S.T O.S.T. – album Original SoundTrack

Debitantski album glasbene skupine O.S.T. je kolaž starih tradicionalnih rockerskih praks, modernih produkcijskih metod in svežih žanrov, katerim smo v zadnjih letih postali pria. Ti elementi skupaj tvorijo celoto, ki je težko opredeljiva in vsekakor potrebuje nov predalek. Že ob prvem poslušanju bi glasbeni izraz skupine O.S.T. orisali nekako takole: surovo, erotino. Da ne bo razumeti napak, glasba O.S.T. je surova, vendar na prefinjen nain. Skupini se pozna, da njeno jedro še zmeraj tvori trio, ki se je neko skrival pod imenom Metropolis, surovost je torej podedoval tudi O.S.T., eprav je stilsko precej razlien od njegovega prednika. Tako smo v sami glasbi pria melodiki, ki jo že dobro poznamo iz asov, ko je bila elektrina kitara protagonist glasbene scene in moderni ritmiki, ki obasno koketira z drugimi žanri kot so npr. trip hop, hip hop in drum´n´bass. Energinost in vrstost elektrine kitare se tako popolnoma zlije s senzualnim vokalom, ki nas popelje v svet ustev in samorefleksije ter s subtilnimi elektronskimi vložki in v sampler ujetimi perkusijami, ki ustvarjeno atmosfero še dodatno podkrepijo in razširijo. Velik del utnosti in dražljivosti, ki naredi O.S.T. tako zanimiv in drugaen, vnaša torej vokal, ki se giblje po spolzkem robu na relaciji med alternativo in mainstreamom, kar pa je njegova prednost in ne slabost. V njem je utiti vpliv glasbe nekaterih bandov z Otoka, medtem ko ima sama glasbena skupina O.S.T. mono hard-rockovsko jedro, ki ga lepo dopolnjuje elektronika, ki je v funkciji in ni sama sebi namen. Produkcija je nadpovprena in ne duši glasbe, pusti ji dihati.

O.S.T. se v pesmih ukvarjajo z eksistencialno tematiko ter medloveškimi odnosi, naj bodo to odnosi med spoloma ali pa odnosi med posameznikom in okoljem, v katerem le-ta biva. Obraunavajo pa tudi sami s seboj.

Rezultat je glasba, ki ostaja zvesta svojim koreninam, istoasno pa je usmerjena v prihodnost, ki prinaša na glasbeni oder neslutene dimenzije umetniške ekspresivnosti. Na glasbo skupine O.S.T. lahko gledamo kot na dokument današnjega urbanega okolja, saj povzema vsakdanjo prepletenost vplivov iz preteklosti, željo po odkrivanju neznanega in željo po rušenju žanrskih meja.

O.S.T. so nevaren band, naredili so zrelo in silovito plošo. Prihodnost je njihova, prihodnost je zdaj.
vsak v svojem filmu - Z mešanjem okusov do boljše glasbe

Tako kot mešanje razlinih kultur lahko privede do nastanka boljšega, monejšega ljudstva, mešanje razlinih pogledov v glasbenem prostranstvu pomeni zgolj eno: bogatejši, polnejši glasbeni izraz - boljšo glasbo!

Skupina O.S.T. je pet mladeniev z razlinimi glasbenimi izkušnjami in preprianji, ki se zanejo pri rocku, nadaljujejo v hip hopu in elektornski glasbi ter žanrsko raznolikost zakljuujejo z metalom. V vsakem izmed lanov se vrti drugaen film – O.S.T. (Original Sound Track), a vsak njihov prizor se zane in kona v isti toki: ustvarjati kvalitetno glasbo.

Po skoraj sedmih letih ustvarjanja v undergroundu in nominaciji za Zlatega petelina v kategoriji za najboljšo alternativno rock pesem, so trije lani posadke prišli do toke, kjer jim glasbena zvrst in okolje, v katerem so delovali, nista nudila ve dovolj svobode. Lahko bi dejali, da so bili ujeti v žanr. Dotedanjo skupino Metropolis so nadgradili in k sodelovanju povabili etrtega lana in novega pevca. Ta se je takrat sukal v svetu, ki so ga ostali opazovali z veliko mero kritinosti in posmeha – v evropski pop produkciji. Pridružil se jim je še peti lan, ki z raunalniško virtoznostjo poskuša izboljšati zvok. Z nastajanjem nove glasbe so se poimenovali O.S.T.

O.S.T. so zvok s pomojo producenta Dejana Radievia, dobitnika lanskoletnega Zlatega petelina, z nekonvencionalnimi pristopi in množico eksperimentov obdelali v Studiu Tivoli. Z glasbo so prepriali številne mlade strokovnjake na razlinih podrojih, s pomojo katerih išejo dovršenost tako v svetu režije, kot fotografije in oblikovanja. Pred njimi je izdaja ploše in nastopi na številnih odrih. Pravkar konujejo prvi videospot skladbe z naslovom »Bolne želje«. Kar sami pravijo o svoji glasbi je nadvse preprosto: »……………!«, tisti, ki pa so njihove skladbe slišali v studiu pogosto uporabljajo iste pridevnike »senzualen rock, z monim erotinim nabojem«.

Njihov lasten izraz je enajst skladb, ki z individualno, posamino zgodbo vsaka zase nagovarjajo poslušalca. Vsaka skladba je naslikana s svojimi barvami, posneta na svojem filmu in posveena doloeni osebi. Morda prav tebi!

O.S.T. – lani skupine

O.S.T. združuje energijo in ideje iz povsem razlinih glasbenih svetov. Pogled od blizu ponuja natannejšo in jasnejšo predstavo, ki z množico informacij o lanih skupine, o njihovi ploši, videospotu in nartih prispevajo k isti sliki. Zakaj se prav ta slika razlikuje od drugih, zakaj so njihove barve polnejše in njihovi prizori bogatejši?

Anže Breskvar (bobni) je zael vihteti palke v pihalnem orkestru, se kalil v metal bendu, nadaljeval v rock´n´roll zgodbi in prešel k sedanji glasbeni ljubezni: hip-hopu in housu. Sodeloval je na CD-ju Klemna Klemna in na 5'' of fame, slovenski hip-hop kompilaciji. Ustvarja avtorsko house glasbo in se poskuša uveljaviti kot DJ. V skupini O.S.T. je glavna ritmina lokomotiva.

Griša Šoba (kitara) rad posluša nepretenciozno glasbo, idejo postavlja na prvo mesto. David Bowie, Marilyn Manson, Monster Magnet, Radiohead, Kyuss, Ennio Morricone, Partizanski pevski zbor, Lou Reed in Chemical Brothers, so samo del njegovih mainstream fascinacij. Pogosto ga nosi luna.

Matjaž Hoevar (bas) je poleg trobente kmalu prijel za bas kitaro. Izdeluje elektrine kitare, na katere igrajo tudi O.S.T. Je ljubitelj rock´n´rolla, motorjev in mokrih pizd.

Gregor Žavcer (dj, sampler, programming, fx) je aktiven na drum´n´bass in breakbeat sceni. Glasbeno prizoriše spremlja in pokriva kot radijski voditelj. Je navdušen nad spontanostjo in rad razmišlja na glas.

Lado Bizoviar (vokal).

 


Vir: MiNet

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

  Iskanje

config

      Znani pravijo o nas:

Zaklonišče prepeva

V starih časih smo muzičari sedeli ob kasetofonu, poslušali najljubše komade in "pobirali" akorde. Zdaj za to skrbijo pri portalu Trzalica.com, kjer dobite največji izbor akordov in besedil slovenskih izvajalcev. V pomoč mladim glasbenikom, ki šele vstopajo v svet rokenrola, hkrati ekipa ustvarja neprecenljiv arhiv slovenske glasbene scene.
Dobro delo še naprej želi tudi Zaklonišče prepeva!

Facebook stran: Zaklonišče prepeva