nazaj naprej

ločitvena črta Undecimakordi ločitvena črta ŠOLA ( Teorija 1 / Teorija 2 / Kitara )

Undecimakordi, se sestoje iz I., III., V., VII., IX. in XI. stopnje durove lestvice. Svoje ime so dobili ker I. in XI. stopnja oklepata interval "undecima".
Ločimo jih tako kot nonakorde predvsem glede na njihovo III. in VII. stopnjo; torej na durove/molove oziroma na veliko in malo VII. stopnjo. Pravtako kot pri nonakordih imajo lahko tudi zvečano ali zmanjšano kvinto, dodamo pa lahko tudi posamezne tone (add).
Kot so kvintakordi trozvoki, septakordi četverozvoki in nonakordi peterozvoki so undecimakordi šesterozvoki. Pa si jih oglejmo najprej kot formule:
 
I -   III - V - bVII - IX - XI       
I -   III -
V -   VII - IX - XI   
I - bIII -
V - bVII - IX - XI 
I - bIII -
V -   VII - IX - XI

11
maj11
m11
mmaj11
Ker so undecimakordi šesterozvoki (6); kitara pa inštrument s šestimi (6) strunami, ki jo igramo s štirimi (4) prsti leve roke (palec je zelo omejen), po maksimalno štirih (4) poljih hkrati, akordov preprosto ni možno prijeti tako, da bi istočasno zvenelo vseh šest tonov. Zato žrtvujemo peto in deveto (V, IX) stopnjo, ki ju preprosto ne igramo.

Lastnost, ki smo si jo na tem mestu ogledali že v prejšnji lekciji o nonakordih je seveda opazna tudi pri undecimakordih. A veliko bolj kot to, postaja pomembno nekaj drugega. Več ko imamo tonov v akordu, bolj izrazito se pojavljata dva dokaj različna problema:
  • Zdaj imamo že šest različnih tonov, in nekateri med njimi so si pač disonantni (preveri kaj piše pod črto v lekcijah 17 in 18)
  • Kitara ima samo šest strun in prstov na levi roki imamo samo pet, pa še od tega je palec zelo omejeno uporaben. Kako hudiča bomo istočasno prijeli in zabrenkali šest tonov, oziroma v tercdecimakordu (iz naslednje lekcije) celo sedem tonov?

Ko v družini postane pretesno, je treba nekoga žrtvovati, izpustiti, izločiti! Točno to bomo počeli tudi na kitari, ko bomo naleteli na undecimakord. Izločili bomo V. in IX. stopnjo. Teh tonov preprosto ne bomo igrali.

nazaj naprej

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

      Znani pravijo o nas:

Čedahuči

'Trzalica.com je zelo pomemben prispevek k ohranjanju, širjenju in prepoznavnosti slovenske glasbe in slovenskega jezika v glasbi. Tako širok arhiv besedil in akordov si naša glasba zasluži in tudi potrebuje, in kar je najbolj pomembno, marsikomu bo olajšala učenje kitare in dala veselje ter motivacijo za igranje tega čudovitega inštrumenta.'

Matjaž iz skupine Čedahuči