nazaj naprej

ločitvena črta Tempo ločitvena črta ŠOLA ( Teorija 1 / Teorija 2 / Kitara )


Tempo, čas, hitrost ...

Tempo je hitrost izvedbe. Tako kot vse ostalo v glasbi sta tudi takt in tempo precej prepletena in povezana. Ko smo govorili o taktu, nismo povsem dorekli hitrosti; definirali smo jo samo z tolčenjem roke po mizi, tapkanjem s peto po tleh, ali tiktakanjem metronoma. Poskusimo biti torej natančnejši in uporabimo fiziko in fizikalne količine.
Ali pa če še malo pozabimo na fiziko in si najprej ogledamo "italijanske" tradicionalne oznake za tempo. Pišemo jih na začetku notnega črtovja.
 
15 tempo1
Kaj pomeni tale oznaka? Allegro je tradicionalno ime za tempo, ki ga natančneje definirata četrtinka, enačaj in številka 120 in pomeni, da treba odtapkati, odploskati, ali odtiktakati 120 udarcev na minuto, pri čemer je en udarec tudi doba ene četrtinke. V zgornjem primeru je označeno da je takt štiri četrtinski, to pomeni da mora izvajalec v eni minuti odigrati 120 četrtink, ali (1/4 od tega) 30 taktov. In to je zdaj vsa zgoraj omenjena fizika...
Tempo je lahko: počasen, umirjen ali hiter.
Oglejmo si spodnjo tabelo vseh tempov.
 
počasni tempo:


umirjeni tempo:
hitri tempo:
 
 
largo        
larghetto
lento        
adagio        
grave        
sostenuto        
 
andante        
andantino
moderato        
allegretto
 
allegro        
vivo        
presto        
prestissimo        
 

=  široko, zelo počasi
=  manj široko, manj počasi
počasi
počasi in resno
=  težko
zategnjeno
 
= zmerno počasi
= malo manj zmerno počasi
= zmerno umirjeno
= nekoliko hitreje
 
= veselo
= živahno
= hitro
= zelo hitro
    
 
 
Včasih naletimo tudi na kratico bmp (beat per minute), kar seveda pomeni število udarcev na minuto. Na splošno velja, da so počasni tempi od 40 do 70 udarcev na minuto, umirjeni so med 76 in 115, ter hitri od 120 navzgor. Vsa imena iz zgornje tabele imajo točno določeno število udarcev. S klikom na spodnji tabelici jih nekaj lahkjo tudi slišiš.
 

Nekateri od teh tempov so pogostejši od drugih. V zabavni glasbi najpogosteje srečamo moderato in allegro.

nazaj naprej

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

      Znani pravijo o nas:

Alex Volasko

Trzalica.com!
Vse najboljše za vašo deseto obletnico. Brez vas bi zagotovo manj slovenske glasbe odmevalo okrog nas ob večerih. ob jutrih in ob tabornih ognjih. Enostavno mislim da ste ful fejst. Podpiramo slovensko! ... in še na nadalnjih deset let, da boste tko face, še dalje. Srečno!

Alex Volasko na YouTube