Logo


nazaj naprej

ločitvena črta Sestavljeni takti ločitvena črta ŠOLA ( Teorija 1 / Teorija 2 / Kitara )


To pa je tema, o kateri bi se dalo govoriti v neskončnost; pa bomo vseeno malo krajši. Če se komu ljubi lahko zračuna vse variacije in permutacije sestavljenih taktov (malo me spominja tole na praštevila). Navedli bomo samo nekaj primerov, recimo 5/4 - pet četrtin.
 
14 slika44 1
Štiri četrtine
 
Štiri četrtinski takt, za katerega ste sigurno že slišali, je sestavljen takt. Zaradi njegove popularnosti, pogostosti in specifike ga bomo obdelali najprej.
To je najpogostejši takt, tako v sodobni popularni glasbi, kot širše. Ga ni takta, ki bi mu prišel vsaj blizu; no ja... na trenutke valček, ampak zelo od daleč... Pa si ga oglejmo.
14 slika44 2
 
Včasih namesto klasičnega ulomka 4/4 zapišemo veliko črko C. Najbrž zaradi pogoste uporabe.
 
V štiri četrtinskem taktu je prvi del težka doba, drugi in četrti sta lahka doba, medtem ko je tretji del polpovdarjena težka doba.
 14 5-4  01
Pet četrtin
 
Preden postavimo težke in lahke dobe poskusimo tale sestavljeni takt razbiti na "praštevila". Simpl ... en tridelni in en dvodelni. Ampak, kateri je prvi? Včasih se to reši s posebnim zapisom takta. Takole:
14 5-4  02
 
 
Če je razpored tak, potem je dokaj enostavno odkriti katere četrtinke so povdarjene, in katere ne. Prva je povdarjena, druga in tretja nista; potem je četrta pol-povdarjena in zadnja peta nepovdarjena.

Tole zadevo lahko seveda tudi obrnemo in namesto 3+2, naredimo 2+3; poskusite sami.
 
Naslednji primer je 7/8 takt. Sestavili ga bomo takole: 2+2+3. Ta ritem je zelo značilen za balkanski melos.
Poglejte in poslušajte vsaj začetek tega videa z YouTuba.
 
Legenda Yu rocka Dado Topič se dere:
jen-dva-tri, jen-dva, jen-dva.
jen-dva-tri, jen-dva, jen-dva...

To je to.

 
Tole pa je primer kako se takt lahko zapiše drugače, enostavneje. Namesto da bi za violinskim ključem pisali: 3+2+2/8, piše enostavno 7/8; so pa zato note, ki so v tem primeru osminke logično povezane s prečkami v skupine po 3 oziroma po dve. Kakorkoli drugače bi zapisali te note, bi bilo narobe.

 

Še en tak sestavljen balkanski takt je 9/8, obstajajo pa tudi super sestavljeni... recimo 27/8 (bolgarija)...

nazaj naprej

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.