nazaj naprej

ločitvena črta Sestavljeni takti ločitvena črta ŠOLA ( Teorija 1 / Teorija 2 / Kitara )


To pa je tema, o kateri bi se dalo govoriti v neskončnost; pa bomo vseeno malo krajši. Če se komu ljubi lahko zračuna vse variacije in permutacije sestavljenih taktov (malo me spominja tole na praštevila). Navedli bomo samo nekaj primerov, recimo 5/4 - pet četrtin.
 
14 slika44 1
Štiri četrtine
 
Štiri četrtinski takt, za katerega ste sigurno že slišali, je sestavljen takt. Zaradi njegove popularnosti, pogostosti in specifike ga bomo obdelali najprej.
To je najpogostejši takt, tako v sodobni popularni glasbi, kot širše. Ga ni takta, ki bi mu prišel vsaj blizu; no ja... na trenutke valček, ampak zelo od daleč... Pa si ga oglejmo.
14 slika44 2
 
Včasih namesto klasičnega ulomka 4/4 zapišemo veliko črko C. Najbrž zaradi pogoste uporabe.
 
V štiri četrtinskem taktu je prvi del težka doba, drugi in četrti sta lahka doba, medtem ko je tretji del polpovdarjena težka doba.
 14 5-4  01
Pet četrtin
 
Preden postavimo težke in lahke dobe poskusimo tale sestavljeni takt razbiti na "praštevila". Simpl ... en tridelni in en dvodelni. Ampak, kateri je prvi? Včasih se to reši s posebnim zapisom takta. Takole:
14 5-4  02
 
 
Če je razpored tak, potem je dokaj enostavno odkriti katere četrtinke so povdarjene, in katere ne. Prva je povdarjena, druga in tretja nista; potem je četrta pol-povdarjena in zadnja peta nepovdarjena.

Tole zadevo lahko seveda tudi obrnemo in namesto 3+2, naredimo 2+3; poskusite sami.
 
Naslednji primer je 7/8 takt. Sestavili ga bomo takole: 2+2+3. Ta ritem je zelo značilen za balkanski melos.
Poglejte in poslušajte vsaj začetek tega videa z YouTuba.
 
Legenda Yu rocka Dado Topič se dere:
jen-dva-tri, jen-dva, jen-dva.
jen-dva-tri, jen-dva, jen-dva...

To je to.

 
Tole pa je primer kako se takt lahko zapiše drugače, enostavneje. Namesto da bi za violinskim ključem pisali: 3+2+2/8, piše enostavno 7/8; so pa zato note, ki so v tem primeru osminke logično povezane s prečkami v skupine po 3 oziroma po dve. Kakorkoli drugače bi zapisali te note, bi bilo narobe.

 

Še en tak sestavljen balkanski takt je 9/8, obstajajo pa tudi super sestavljeni... recimo 27/8 (bolgarija)...

nazaj naprej

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

      Znani pravijo o nas:

Flirrt (Flirt)

Pesem, ki jo napišem je od tistega trenutka, ko gre v ''veter'' in med poslušalce, nič več moja. Ampak je od vseh. Malce je od punc, malce od fantov. Malce pa je tudi od trzalica.com, ki enako kot glasbeniki dela nekaj dobrega za vse, ki imajo radi glasbo.

Rok Lunaček , Flirrt