Četrta dimenzija


 

 

 

4 dimenzija 1Koroška glasbena skupina ČETRTA DIMENZIJA je svojo pot začela 3. februarja, leta 1979 s svojim prvim koncertom na Prevaljah. Nedvomno je bil ravno ta nastop odločilnega pomena, saj se je izkazalo, da trdo delo članov skupine ni bilo zaman, kajti poslušalci so jih sprejeli, vzeli za svoje. To pa je mladi skupini dalo poleta in tako je še istega leta prišlo do snemanj in naslednje leto do izdaje plošče v angleškem jeziku. Plošča je izšla pri založbi Help Records v Avstriji.

V naslednjih letih je ČETRTA DIMENZIJA nenehno pilila svoj glasbeni izraz z vztrajnim delom na vajah in številnih nastopih ter tako postala nepogrešljiv del življenja mladih na Koroškem, kasneje pa tudi drugod.

 

 


Pravi razcvet je ČETRTA DIMENZIJA doživela v letu 1986, ko je na takratni Pop delavnici s skladbo ZADNJA AVANTURA opozorila nase in v trenutku osvojila slovensko glasbeno sceno.

 

 

 

 

 


4 dimenzija 2Potrditev nenehnega naraščanja popularnosti je bila tudi zelo dobro sprejeta z naslovom MARJETKA, POČAKAJ DO PETKA, ki je leta 1987 izšla pri ZKP RTV Slovenija.

Sledili so številni nastopi po vsej Sloveniji in tujini. ČETRTA DIMENZIJA je slovela po odličnih živih nastopih z vedno svežim repertoarjem, vedno pa je dobro poskrbela za "stare rockerje" z železnim rockovskim repertoarjem, po katerem je bila skupina še posebno znana in zato cenjena predvsem pri ljubiteljih te glasbe.

ČETRTA DIMENZIJA je v letih svojega delovanj stala ob boku številnim vrhunskim takratnim YU skupinam in z njimi večkrat skupaj nastopila. Med drugim so bile to slupine Riblja Čorba, Prljavo kazalište, Parni valjak, Leb i sol, Divje jagode, Bijelo dugme, Srebrna krila... Dragocene izkušnje, nabrane na teh nastopih so nedvomno pozitivno vplivale na nadaljno delo skupine.

Svojemu dodobra izpiljenemu rockovskemu izrazu je skupina dodala še nekoliko mehkejši POP prizvok in ga s pridom uporabila, med drugim tudi na nastopih z zvezdo osemdesetih let F. Napolijem in kasneje z legendarno skupino Boney M., na delu evropske turneje.

Dvanajstletna zgodovina ČETRTE DIMENZIJE je polna lepih in tudi manj lepih trenutkov, ki so se stkali v številne zgodbe. Ostale so v spominu članov te skupine, kot dragocene življenske izkušnje, ki nikoli ne bodo šle v pozabo.
4 dimenzija 3 Tudi zato so se člani skupine leta 1996 odločili za izdajo zgoščenke Antologija 85-90 s skladbami iz najbolj ustvarjalnega obdobja 85-90.

ČLANI ZASEDBE:
MIRKO ŠIPEK, DUŠAN PROSEN, BOŽO A. KOLERIČ, ROMAN KORDEŽ, RUDI JESENIČNIK

ČETRTA DIMENZIJA je v slovenskem glasbenem prostoru zagotovo pustila neizbrisano sled, prav tako pa tudi njena glasba.
 
 

Povzeto po spremnem tekstu na zgoščenki Antologija 85-90 (založba GEC CD003 1996)
Vir: Fauš Dur
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

  Iskanje

config

      Znani pravijo o nas:

Mi2

V času našega mladostnega spoznavanja z rokenrolom bi nekaj takšnega, kot je trzalica.com, pomenilo nepredstavljiv luksuz, predvsem pa dosti več pravilno razumljenih verzov in slišanih akordov. Zato danes svojim mlajšim kolegom kar malce zavidamo, a še v večji meri privoščimo.

Mi2